Heb je ooit gedroomd om doedelzak, snare-, tenor of bass drum te spelen? Of wil je graag Highland dancing leren? Heb je er geen probleem mee om een kilt te dragen? Wil je een toffe tijd beleven?

Waar en Wanneer?

De Wallace pipe band repeteert elke vrijdag in de Voetbalkantine van WestMeerbeek, in de Beekstraat. Wij oefenen daar van 19:30u tot +/- 22:00u. Iedereen is welkom! Gelieve evenwel vooraf een seintje te geven via het contactformulier!

Hoe?

Heb je als piper direct een doedelzak nodig of als drummer direct een snare-, tenor of basedrum nodig?  Het antwoord hierop is: Neen!  

Doedelzak

Doedelzak leer je niet meteen spelen op het instrument zelf. Het eerste jaar ga je normaal beginnen met alles te leren op de practice chanter. Deze kan je bij ons in bruikleen krijgen. In het begin krijg je les van een van de pipe sergeants. Zij beginnen met de basis: noten spelen, de basisbewegingen en -techniek. Als dit lukt, leer je je eerste doedelzak tune spelen op de practice chanter. Van zodra je enkele tunes kent, kan je mee oefenen met de gevorderden.

De snelheid waarmee je alles oppikt hangt van veel factoren af. Muziek kunnen lezen is niet noodzakelijk maar komt natuurlijk altijd van pas.  Zoals bij elk instrument, oefening baart kunst.  

Als je klaar bent voor de doedelzak kan je eventueel het instrument lenen van de band. Het is evenwel aangeraden op termijn er zelf eentje te kopen. Als je vragen hebt over de aankoop van het instrument, kan je gerust vragen stellen aan iemand van de band. Zij zullen je met raad en daad bijstaan.

Drums

Dus je hebt beslist om drummer te worden. Nu moet je nog kiezen: ons drum corps bestaat namelijk uit side/snare drummers, tenor drummers en een bass drummer.

De bass drummer vervult een van de belangrijkere functies binnen de band en zorgt ervoor dat iedereen binnen de maat blijft, zodat niemand de muziek gaat versnellen of vertragen. De Tenor Drummers zorgen voor het ensemble tussen de drummers en de pipers.  Tenor drummers maken niet enkel muziek maar benadrukken ook de uitstraling en het viusele aspect van de band door met hun sticks te zwaaien of te "flourishen".   De Side/Snare Drummers zorgen voor de drive binnen het drum corps alsook voor de dynamiek binnen de hele band. Aangezien pipers niet harder of zachter kunnen spelen is het vooral aan de drummers om de band te laten swingen.

Voor alle deze muzikanten worden lessen voorzien. Als je van nul begint en krijg je niet meteen een drum. Drummers oefenen vooral op een rubberen "practice pad". Sticks worden natuurlijk voorzien en je opleiding kan beginnen.

Side drummen binnen een pipe band is niet eenvoudig. De techniek van de basisbeginselen leren kan gemakkelijk een half jaar vergen. Het kan makkelijk een jaar duren voor je aan je eerste drumscore/tune kan beginnen.  Tenor en Bass drummers zijn normaal gezien iets sneller weg met de tunes aangezien het technische aspect iets minder tijd vraagt. Alles hangt natuurlijk van de persoon zelf af en van hoeveel hij investeert in het oefenen thuis. Maar de Leading Drummer en andere lesgevers staan natuurlijk steeds ter beschikking!

Highland Dancing

Ook de dansers en danseressen oefenen op vrijdag. Een beetje lenigheid en gevoel voor ritme is meegenomen.  Dansers krijgen op regelmatige basis extra scholing van een gebrevetteerde lerares.